Iedereen die erbij was kan het bevestigen: het was een schitterend wereldbekerweekend in Puurs. Alles zat goed: de aanwezigheid van 78 topklimmers, de warmste 1 oktober ooit én last but not least de organisatie – BVKB-Klimax – mag terecht trots zijn op ‘onze’ wereldbekermanche in het leadklimmen. De IFSC-official zei tijdens de debriefing als afsluiter dat hij er eigenlijk niet meer bij hoeft te zijn in Puurs, want dat alles er zo geolied verloopt dat hij zich zelfs verveelt. Vlaams minister-president Kris Peeters en burgemeester Koen Vandenheuvel genoten mee van het spektakel.
Kwalificaties
Op vrijdag ging de wedstrijd al van start in de vorm van kwartfinales. Vijfenveertig mannen en drieëndertig vrouwen gaven het beste van zichzelf in elk twee kwalificatieroutes, maar enkel de 26 beste in elke groep kunnen door naar de halve finales op zaterdag. Jakob Schubert, Jain Kim en Mina Markovic bewezen hier al hun schitterende vorm door één route – Jain zelfs beide – te toppen. De jonge Belg Loïc Timmermans, die nog bij de jeugd A meeklimt en als zestienjarige ook voor het eerst aan de wedstrijden voor volwassenen mag deelnemen klom overtuigende kwalificaties. Hij staat niet voor niets aan de leiding in het jeugdklassement voor de Europese beker en won onlangs ook nog de bronzen medaille op het wereldkampioenschap voor de jeugd in Imst, Oostenrijk. Dankzij een van de sponsors kwam onze wereldbeker vrijdagavond in Man bijt hond, een populair programma op de Vlaamse televisie. Er werden beelden getoond van de selecties en ingezoomd op de kleurrijke affiche.
Jonge Belg in halve finales
De spanning was op zaterdagmorgen al duidelijk voelbaar bij de deelnemers. Eerst tijdens de observaties waar ze samen de kans kregen om hun te klimmen route te lezen, alsook tijdens het klimmen zelf. Sommigen vielen onverwacht vroeg uit de route, maar andere eerder minder bekende namen lieten zich dan weer opmerken door een hoge score. Per klimbeweging wordt door de jury punten toegekend. De acht dames en acht heren met het hoogste puntenaantal in de halve finale verdienen een ticket voor de eindstrijd. Dat de routes op zaterdagmorgen behoorlijk zwaar vielen, was merkbaar aan het feit dat geen enkele klimmer hier kon toppen. Onze jonge landgenoot Loïc Timmermans geraakte een heel eind in de route en bevestigde dat de route heel technisch was. Hij werd 23ste.
Nieuw Belgisch record dynosprong
Tussen de halve finale en finale organiseerde BVKB-Klimax een recordpoging Dynospringen. Hierbij moeten klimmers op een 20° schuin overhangende wand vanop enkele klimgrepen een zijwaartse sprong maken naar een hoger geplaatste handgreep. Het is een afvalwedstrijd. Alleen wie de eindgreep met beide handen kan grijpen, mag naar de volgende ronde. De eindgreep wordt telkens enkele centimeters hoger geplaatst. Presentator Wim Verhoeven bespeelde meesterlijk en met veel ‘schwung’ het publiek: “Come on Mella, you can do it, your schwung is very important,” adviseerde hij de Zwitserse Manuela Sigrist, die de techniek van de dynosprong nog niet helemaal in de vingers had. De strooien hoed, die hij vorige zomer voor zijn verjaardag op de camping van Rodellar had gekregen, gaf een exotisch tintje aan het evenement. Het publiek moedigde alle deelnemers uit alle landen hartelijk en vol verwondering aan. De Zwitsers werden aangespoord met hun eigen kreet: “Go hard or go home”. Onze eigen clubleden legden de Belgische recordhouder Jochen Adriaensens het vuur aan de schenen. De supporters bezweerden hun favoriet Jochen met de kreet: “Fly Forest, fly.”
In het enthousiasme van het grote aantal deelnemers en het dolle publiek verlegden twee Belgische heren het oude Belgische record met 2,5 cm. Bij de dames kwam zelfs het wereldrecord in het gedrang na een spannende tweestrijd tussen de Zwitserse Rebecca Stötz en de Française Melissa Le Nevé. Uiteindelijk kwam Melissa enkele centimers te kort. Zij haalde een maximumsprong van 2,15 m. Winnaars bij de heren waren Jochen Adriaensens die dus zijn eigen Belgisch record heeft gebroken met een sprong van 2,75 m in drie pogingen en Tim Goossens die eveneens 2,75 m sprong, maar dan in vijf pogingen. Yannick Lis werd derde, maar hield er wel bebloede handen aan over. De mentale inzet was dus groot. Bij de dames ging de eerste prijs naar Melissa Le Nevé. De Belgische Magali Hayen haalde geen podiumplaats.
Finales
Een zinderende finale mocht deze zomerse wereldbekermanche in Puurs afsluiten met een superslot voor de laatst aantredende klimmers. Alle zestien waren ze zeker hun finaleticket waard, want ze zetten stuk voor stuk een mooi spektakel neer.
Dames
Het publiek, dat ook in recordaantallen was komen opdagen, werd al meteen enthousiast bij de prestatie van de eerste deelneemster bij de dames, Sasha Digiulian. Deze blonde Amerikaanse veroverde met haar soepele klimstijl alle harten. De Sloveense Mina Markovic en Oostenrijkse Magdalena Röck klommen volgens de verwachtingen, respectievelijk naar een vierde en derde plaats. De eveneens Oostenrijkse Johanna Ernst viel eerder vroeg, maar haar landgenote Angela Eiter klom onder daverend applaus naar de hoogste regionen van de blauwe route tot “Time is up!“ haar poging beëindigde. De Koreaanse Jain Kim deed echter nog beter, en toonde zich met haar lenigheid – volgens de speaker lijkt het alsof ze geen beenderen in haar lijf heeft – maar ook kracht en mentale sterkte de beste klimster van dit weekend. Het goud was dus voor Jain Kim, Angela Eiter verdiende met glans zilver en Mina Markovic was goed voor brons.
Heren
Bij de heren bouwde de spanning zich eerder gradueel op. Elke klimmer presenteerde een eigen klimstijl, de een eerder sierlijk, de ander dan weer springerig, maar allemaal presteerden ze goed in hun rode route. Sommigen, zoals de Spanjaard Ramón Julian Puigblanque en de Canadese pianospeler Sean McColl, deden het publiek even naar adem happen door een greep nét niet uit hun hand te laten glippen. Maar… dit is niet voor niets de wereldtop en ze wisten dit telkens zelfzeker op te lossen! Jakob Schubert uit Oostenrijk haalde het uiteindelijk met enkele bewegingen extra van de Japanner Sachi Amma en Ramón Julian Puigblanque. Jakob Schubert bevestigde dus zijn overmacht en mocht dolgelukkig zijn vijfde gouden medaille van dit seizoen in ontvangst nemen. Sachi Amma werd trots tweede en Ramón Julian Puigblanque met een half punt verschil derde.
Alle resultaten op www.worldcuppuurs.com
Bravo aan alle klimmers en bedankt voor jullie schitterende prestaties. Tot volgend jaar in Puurs op 21 en 22 september 2012!
Verslag van Eefje Maes en Anne Cuypers-Vaeck